Vrijwel iedereen krijgt weleens te maken met knieklachten. Deze klachten kunnen geleidelijk aan ontstaan of acuut optreden door bijvoorbeeld een sportongeval. Herkenbare symptomen bij knieklachten zijn pijn, stijfheid, zwelling en beperking in beweging. De gespecialiseerde orthopeed van OrthoDirect helpt u met een kniebehandeling op maat graag van uw klachten af.
- Ervaren orthopeed gespecialiseerd in kniechirurgie
- Behandeling op maat
- Direct geholpen: geen wachttijden
- Veelal vergoed door uw zorgverzekeraar
Wilt u de pijn aan uw knie graag laten verhelpen? Maak direct online een afspraak met onze orthopeed of neem contact met ons op voor meer informatie. We staan u graag te woord.
“Na een vervelende draai tijdens het hockeyen wist ik direct dat het foute boel was. Mijn voorste kruisband bleek dan ook gescheurd te zijn. De orthopeed van OrthoDirect stelde mij heel erg op mijn gemak en na een tijd lang revalideren kan ik weer genieten van mijn favoriete sport. Heel erg bedankt!”
Amber Holbir uit Amsterdam
Anatomie van de knie
De knie is het gewricht dat het bovenbeen, de knieschijf en het kuit- en scheenbeen met elkaar verbindt. Het kniegewricht bestaat uit spieren, banden, zenuwen en kapsels. Gezamenlijk zorgen deze structuren voor een stabiele knie die goed kan bewegen. De bekendste structuren in de knie zijn de kruisbanden (voorste en achterste kruisband), de meniscus (binnenste en buitenste meniscus), de binnen- en buitenband en het kraakbeen. Aan al deze structuren kunnen klachten ontstaan. Dit kan gaan om acute en chronische klachten en om specifieke en aspecifieke klachten.
- Acute klachten: veelal veroorzaakt tijdens het sporten, een verkeerde beweging of val.
- Chronische klachten: bij klachten die drie maanden of langer aanwezig zijn.
- Specifieke klachten: klachten waarbij de oorzaak duidelijk is.
- Aspecifieke klachten: klachten waarbij de oorzaak niet exact duidelijk is.
Veelvoorkomende knieklachten
Bijna iedereen ervaart weleens pijn aan de knie. Elke pijn aan het lichaam is vervelend, zo ook knieklachten. Veel knieklachten ontstaan tijdens het sporten of bij ouderen door slijtage. Het is belangrijk om uw klachten tijdig te laten verhelpen om te voorkomen dat deze chronisch worden. Ontdek hieronder veelvoorkomende knieklachten met bijbehorende oorzaken, symptomen en de juiste behandeling.
Behandeling knie
De bandeling van knielachten is afhankelijk van het type knieklacht dat u ervaart. Indien u last heeft van knieslijtage biedt een prothese uitkomst. Ervaart u instabiliteit in de knie gedurende voor-en achterwaartse bewegingen? Dan is uw voorste kruisband mogelijk gescheurd. Tijdens een operatie vervangen we de versleten kruisband voor een nieuwe. Wanneer uw stabiliteit voldoende is maar u na het sporten toch pijn ervaart aan uw knie kunt u uw meniscus gescheurd hebben. Deze aandoening verhelpen we door de knie te trainen of door een operatie uit te voeren. Pijn aan de voorkant van de knie behandelen we met fysiotherapie of een heelkundige behandeling. Lees hieronder meer over de verschillende aandoeningen en de bijbehorende behandelingen.
Snel naar:
Knieslijtage
Bij oudere patiënten met gevorderde slijtage aan de knie kan een knieprothese nodig zijn. We vervangen hierbij het gehele kniegewricht.
Symptomen
- Pijn bij traplopen en lang stilstaan.
- Startpijn: stijve knie wanneer u na lang stilzitten of liggen weer in beweging komt.
- Bewegingsbeperking: strekken wordt lastig.
Oorzaken
- Gevorderde slijtage aan de knie.
Kniebehandeling
Voor het verhelpen van klachten aan een versleten knie is een prothese nodig. Tijdens de operatie maakt de orthopedisch chirurg een snee aan de voorkant van de knie. Hij verwijdert het versleten gewrichtsoppervlak en past het bot aan naar de vorm van de prothese. Daarna zet hij de metalen delen in het boven- en onderbeen vast met cement. Hiertussen komt de plastic schijf en indien nodig de knieschijfbutton. Zo kunt u uw knie weer soepel bewegen.
Wanneer u al voor lange tijd pijn ervaart aan uw knie, heeft u wellicht een knieprothese nodig. Onze orthopeed legt u er graag alles over uit.
Voorste kruisband gescheurd
De voorste kruisband is samen met de achterste kruisband verantwoordelijk voor de stabiliteit van de knie in voor- en achterwaartse bewegingen. Het scheuren van de voorste kruisband is een veelvoorkomend probleem en komt vaak voor bij sportongevallen.
Symptomen
- Hevige pijn.
- Onmiddellijk een gezwollen knie door een bloeding in het gewricht.
- Doorzakkingsgevoel.
Oorzaken
- Ontstaat vaak tijdens het sporten door een verdraaiing van de knie.
- Vaak voelt u iets knappen of ploppen in de knie.
Kniebehandeling
Bij jonge patiënten die veel last hebben van instabiliteit kiezen we vaak voor een operatie. Tijdens deze ingreep vervangen we de gescheurde kruisband voor een nieuwe kruisband. We gebruiken hiervoor een deel van de kniepees of een deel van de pees van de hamstring. Wanneer u geen instabiliteitsproblemen ervaart, niet actief sport of al wat ouder bent zijn spierversterkende en stabiliserende oefeningen de juiste oplossing om uw klachten te verhelpen. Ook wanneer een kruisband slechts gedeeltelijk is ingescheurd is een operatie niet altijd nodig.
Het is niet verstandig om lang door te lopen met de klachten die komen kijken bij een gescheurde voorste kruisband. Maak direct een afspraak bij onze orthopeed.
Meniscus scheur
De meniscus is een maanvormige driehoekige schijf die zich bevindt aan de binnen- en buitenzijde van de knie. We noemen dit ook wel de binnenmeniscus en buitenmeniscus. De meniscus is verantwoordelijk voor het soepel bewegen van het kniegewricht en heeft daarnaast een schokdempende werking. Wanneer u uw knie met kracht verdraaid, kan er een scheur in de meniscus optreden. Vaak gebeurt dit tijdens het sporten, maar de meniscus kan ook scheuren wanneer er sprake is van slijtage.
Symptomen
- Veel pijn aan de zijkant van de knie ter hoogte van de gewrichtsspleet.
- Dikke knie door vochtophoping: direct of na enige tijd.
- Het gevoel dat uw knie op slot zit: ineens niet meer volledig kunnen strekken of buigen.
- Traplopen, draaibewegingen en hurken is pijnlijk.
- Onstabiel gevoel: bang om door de knie te zakken.
- Bij een langdurige overbelasting zijn de symptomen vaak minder duidelijk.
Oorzaken
- Een verdraaiing waarbij de knie gebogen is en de voet vast op de grond blijft. In veel gevallen vindt er een knappend geluid of gevoel plaats.
- Door slijtage of overbelasting van de knie.
Kniebehandeling
Zodra de zwelling en pijn in uw knie afneemt, is het tijd voor verder onderzoek. Gemiddeld duurt dit een week. Met een MRI-scan achterhalen we de grootte en locatie van de scheur. Op dat moment bepalen we of we uw klachten conservatief of operatief verwijderen. Bij de conservatieve behandelingsmethode leggen we de nadruk op het trainen van de conditie van de knie met behulp van fysiotherapie. Wanneer dit niet voldoende resultaat geeft, is er een operatie nodig. We verwijderen met een kijkoperatie een gedeelte van de meniscus of de gehele meniscus. Na de operatie kunt u na gemiddeld zes weken tot drie maanden weer zwaardere belasting van de knie aan.
Anterieure kniepijn
Bij anterieure kniepijn is de voorzijde van de knie pijnlijk. Vaak is een probleem met het kraakbeen ter hoogte van de achterzijde van de knieschijf de oorzaak. Doordat de knie en de knieschijf minder soepel over elkaar glijden ontstaat er pijn aan de knie.
Symptomen
- Pijn vooraan de knie.
- Toenemende pijn bij het buigen of belasten van de knie.
- Trappen lopen en overeind komen uit de hurkbeweging is lastig.
Oorzaken
- Overdruk ter hoogte van de achterzijde van de knieschijf als gevolg van onvoldoende spierspanning of een abnormale vorm van de achterkant van de knieschijf.
- In sommige gevallen is kraakbeenletsel de oorzaak van anterieure kniepijn.
Kniebehandeling
Met een MRI-scan achterhalen we of er sprake is van kraakbeenletsel. Indien dit het geval is, kiezen we voor een heelkundige behandeling. In veel gevallen is er echter geen sprake van kraakbeenletsel. De behandeling bestaat dan uit fysiotherapie met aangepaste oefeningen die u thuis uitvoert. Vooral fietsen met een beperkte weerstand is een goede oefening voor het herstel van de knie. Daarnaast is het belangrijk de volgende bewegingen zoveel mogelijk te vermijden: hard fietsen tegen weerstand, diep hurken, knielen en trappen aflopen. Het is van belang dat u zich goed houdt aan deze adviezen om de overdruk ter hoogte van de achterkant van de knieschijf zo snel mogelijk te laten verdwijnen.
Herkent u bovenstaande klachten? Neem dan contact met ons op.
Kraakbeenletsel
Kraakbeen is een bedekkende laag over het bot in een kniegewricht. Het zorgt ervoor dat beide delen van het gewricht soepel over elkaar glijden. Wanneer kraakbeen beschadigt, leidt dit tot problemen.
Symptomen
- Pijnklachten.
- Slotklachten aan de knie doordat er een stukje los kraakbeen klem zit.
- Regelmatige zwelling.
- Hinder bij dagelijkse activiteiten en tijdens het sporten.
Oorzaken
- Een ongeval.
- Komt vaak voor bij jong volwassenen en sporters.
- Door de aandoening osteochondritis dissecans.
Kniebehandeling
Met een MRI-scan waarbij we contrastvloeistof inspuiten, ontdekken we de ligging en ernst van het kraakbeenletsel. Op basis van de graad van de aantastingen bepalen we een juiste behandelingsmethode. In bijna alle gevallen voeren we sowieso een kijkoperatie aan de knie uit om het letsel verder te onderzoeken. Tijdens de operatie verwijderen we eventueel losse stukjes kraakbeen. Daarnaast kunnen we diverse technieken tijdens een operatie toepassen voor een zo goed mogelijk herstel van de knie.
“Bij lang stilstaan ervaarde ik altijd veel pijn in mijn knie. Stiekem was ik al een beetje bang dat ik een nieuwe knie nodig had. Dit bleek ook het geval te zijn. Achteraf gezien had ik het veel eerder moeten doen. De orthopeed van OrthoDirect is zeer specialistisch en legde alles goed uit. Het voelt heerlijk om weer zonder pijn door het leven te gaan!”
Jannet Doorns uit Amsterdam
Artrose van de knie
Op de uiteinden van de botten in de knie zit een laagje kraakbeen. Dit laagje hoort glad te zijn voor het gemakkelijk buigen, strekken en draaien van de knie. Bij artrose is dit laagje kraakbeen echter onregelmatig en dun, waardoor de binnenkant van het kniegewricht zich bekleedt met slijmvlies. In het geval van artrose is dit slijmvlies chronisch ontstoken met als gevolg stijfheid en pijn.
Symptomen
- Pijn en stijfheid in de knie.
- De pijn is vooral voelbaar wanneer u na rust weer in beweging komt. Dit noemen we ook wel startpijn.
- Traplopen is vaak pijnlijk.
- Door stijfheid kunt u uw knie minder goed buigen en strekken.
- Wisselende klachten: perioden met veel pijn en minder pijn wisselen elkaar continu af.
- Op den duur kan uw knie veranderen van vorm. Vaak wordt de knie breder.
Oorzaken
- De exacte oorzaak van artrose is niet bekend. Wel komt het vaak voor bij:
- Personen vanaf 45 jaar
- Vrouwen
- Overgewicht
- Personen waarbij artrose in de familie veel voorkomt
- Personen met een beroep hebben waarbij ze het kniegewricht sterk belasten
Kniebehandeling
Klachten van artrose kunnen vanzelf overgaan en wegblijven. Wanneer dit niet het geval is, kan een injectie of operatie de oplossing zijn. Echter, een operatie is zelden nodig.
Veilige en langdurige pijnverlichting bij knieartrose met één injectie
Wat is artrose?
Gewrichten bestaan uit botten bedekt met een laagje kraakbeen. Als dit schokdempende kraakbeen in de loop der jaren verdwijnt door slijtage gaan de botten meer tegen elkaar schuren. Het gewricht kan dan stijver aanvoelen of pijnlijk en dikker worden. Er is geen natuurlijke genezing mogelijk en de slijtage zal in de loop der jaren erger worden.
Welke behandelingen zijn er tot nu toe voor artrose?
In een vroeg stadium worden er adviezen gegeven om meer te gaan bewegen en om gewicht te verliezen. Daarna kunnen pijnstillers worden voorgeschreven. Soms gebruiken mensen extra hulpmiddelen, zoals steunzolen of kniebandages. Injecties zoals hyaluronzuur of corticosteroïden helpen gedeeltelijk en tijdelijk. Als de klachten langdurig aanwezig zijn, alle mogelijkheden zijn al geprobeerd én de röntgenfoto laat zien dat er forse slijtage is, wordt een knieprothese overwogen.
Er is nu een nieuwe behandeling, die een operatie kan uitstellen of soms kan voorkomen.
Een nieuwe behandeling met Arthrosamid
Arthrosamid, ook wel iPAAG genoemd, is een gel die in de knie gespoten wordt. De gel gaat in de slijmvliesbekleding van het binnenste kniekapsel zitten en vermindert de stijfheid en pijn binnen een paar weken. Het effect van de injectie is na een jaar nog duidelijk aanwezig. Dit in tegenstelling tot de andere injecties. De gel bestaat voor 97,5% uit water en voor 2,5% uit polyacrylamide. Arthrosamid wordt niet door het lichaam opgenomen of afgebroken. Het blijft zitten in de knie en zorgt voor een langdurige werking.
Meer informatie kunt u vinden op https://arthrosamid.com/nl.
Er is al meer dan twintig jaar ervaring met deze stoffen bij dieren en bij mensen. Het middel is goedgekeurd in Europa en heeft het verplichte CE certificaat. Het is dus een goedgekeurde en veilige behandeling. Helaas wordt het nog niet door de verzekeraars vergoed, waardoor de kosten (€2350,-) voor uw rekening komen. Dit bedrag betaalt u vooraf éénmalig. Hierin zijn alle kosten opgenomen van de Arthrosamid consulten, de injectie, de echo, de ingreep en de controles. Om de resultaten in Nederland ook goed te volgen wordt van u verwacht dat u enkele vragenlijsten invult die anoniem verwerkt worden.
Wanneer wordt Arthrosamid niet gegeven?
– Als er een infectie aanwezig is in of bij de knie.
– Als u een knieprothese heeft of andere metalen/kunststof implantaten in de knie.
– Als u in de afgelopen 6 maanden een kniescopie heeft ondergaan.
– Als uw diabetes slecht onder controle is.
– Als u een grote tandheelkundige behandeling moet ondergaan.
– Als u een auto-immuunziekte heeft (zoals MS, de ziekte van Addison of coeliakie).
– Bij hemofilie of een ongecontroleerde antistollingstherapie.
– Bij zwangeren of het geven van borstvoeding is de veiligheid/werkzaamheid nog niet bekend.
Wat kan ik verwachten op de dag van de ingreep?
Twee uur voor de ingreep mag u niet meer eten of drinken. Neem een chauffeur mee naar de kliniek. Een uur voor de ingreep neemt u in de kliniek de door u meegenomen twee tabletten antibiotica in. Met behulp van de echo wordt de beste plek gezocht om de injectie te plaatsen in de knie. De knie wordt meermaals gedesinfecteerd en de injectie wordt op een steriele manier geplaatst. U krijgt één keer een prikje van de naald. Er zijn 6 losse spuitjes die daarna gewisseld worden, zonder dat u nog een prik krijgt van de naald. Als de knie heel dik is voor de ingreep, zal dit met het naaldje eerst verwijderd worden. Na de ingreep wordt het prikgaatje steriel afgedekt met een steriele pleister, die u de dag erna er weer af kunt halen.
Wat kan ik verwachten in de eerste weken na de Arthrosamid injectie?
De eerste paar dagen is het niet verstandig om te sporten of lange wandelingen te maken. In de eerste weken tot maanden na de injectie kan er een milde tot matige pijn of zwelling optreden in de knie of de knieholte.
Ik heb een behandeling met Arthrosamid ondergaan en nu?
Zoals u nu weet, wordt Arthrosamid niet afgebroken door het lichaam. We noemen dit een permanent implantaat (net zoals een kroon op een kies, of een prothese). Als u in de toekomst een operatie of een tandheelkundige ingreep moet ondergaan, zult u moeten vertellen dat u deze behandeling heeft gehad. Op die manier kan de arts bepalen of uit voorzorg extra antibiotica geven moet worden.
Risico’s en bijwerkingen
Zoals bij elke ingreep bestaat er een kleine kans op een infectie bij het injecteren van Arthrosamid. Om dit risico zo klein mogelijk te maken, worden er enkele maatregelen genomen. Er wordt onder andere antibiotica gegeven voorafgaand aan de injectie (1 tablet Azitromycine 500 mg, en 1 tablet Moxifloxacine 400 mg). Dit wordt slechts één keer gegeven om een hoge bescherming te bereiken in het weefsel.
Neem 24/7 contact op met OrthoDirect op 035 – 622 93 28 bij:
– Onbegrepen pijnklachten.
– Een warme of rode knie.
– Een dikke, harde, of rode kuit.
– Bij twijfels of vragen.
In het kort:
1. Twee antibioticatabletjes in de kliniek pas nemen.
2. Eénmalige injectie voor slijtageklachten van de knie.
3. Effect al na een paar weken en langdurig werkzaam.
4. Veilig en goedgekeurd in Europa, maar nog geen vergoeding door verzekeraars in Nederland.
Kosten en vergoeding bij behandeling aan de knie
Tijdens het eerste consult informeren we u uitgebreid over de kosten en vergoeding van de behandeling. In veel gevallen krijgt u de kosten vergoed door uw zorgverzekeraar. Wel komt hierbij uw eigen risico aan bod. Bekijk voor een indicatie van de kosten onze tarievenpagina.
“Ik ben zeer tevreden over OrthoDirect. Al lange tijd had ik last van mijn knie, maar niemand wist echt de oorzaak te achterhalen. Dr. Tulner wist gelukkig wel raad met mijn knie. Ik kan weer lange afstanden lopen zonder pijn. Bedankt!”
Jannie Doorn uit Amsterdam
Afspraak maken voor het verhelpen van uw knieklachten
Maak een afspraak bij OrthoDirect voor het verhelpen van uw pijnklachten met een kniebehandeling op maat. Bel naar 035 622 8329 of vul het online afsprakenformulier in. We helpen u graag!