Als u in of rond het schoudergewricht pijn ervaart, spreken we van schouderklachten. Er zijn veel verschillende soorten schouderklachten te onderscheiden. Hierdoor kunnen we geen eenduidige oorzaak aanwijzen. Een lange tijd dezelfde bewegingen maken, een ontsteking en triggerpoints zijn voorbeelden van oorzaken van klachten aan het schoudergewricht. Een gespecialiseerde orthopeed van OrthoDirect onderzoekt uw schouder, stelt een diagnose en zorgt er met een schouderbehandeling op maat voor dat u snel van uw klachten af bent.
- Orthopedisch chirurg gespecialiseerd in schouderbehandelingen
- Zo nodig meteen een echografie en echogeleide infiltratie
- Persoonlijk behandelplan
- Nauwe samenwerking met huisarts en fysiotherapeut
- Behandeling vrijwel altijd vergoed door zorgverzekeraar
- Geen wachttijden: direct geholpen
Heeft u schouderklachten? Kom langs bij OrthoDirect voor het verhelpen van uw klachten. Wij hanteren geen wachttijden. In de meeste gevallen kunt u zelfs nog dezelfde dag bij ons terecht. Neem contact op voor het maken van een afspraak.
“Ik kreeg tijdens mijn honkbaltraining steeds meer last van mijn schouder. Werpen en slaan werd lastiger. De huisarts verwees me naar OrthoDirect. Dr. Tulner heeft me snel en zeer professioneel geholpen. Ik speel inmiddels weer pijnloos een topwedstrijd!” – Walid Junop uit Amsterdam
Anatomie van de schouder
De schouder bestaat uit meerdere gewrichten: een acromioclaviculair gewricht, een scapulothoracaal gewricht en een glenohumeraal gewricht. Het AC-gewricht bevindt zich tussen het sleutelbeen en het schouderblad en het scapulothoracaal gewricht zit tussen de ribben en het schouderblad. Het laatste gewricht (glenohumeraal) zit tussen de bovenarm en het schouderblad. Dit is het gedeelte dat ervoor zorgt dat de kop van de bovenarm in de kom van het schouderblad beweegt. In de schouder bevinden zich naast een kapsel diverse banden en spieren. Aan al deze spieren, pezen en gewrichten kunnen klachten ontstaan.
Meest voorkomende klachten aan schouder
Klachten aan de schouder kunnen u beperken in het dagelijks leven. U kunt uw sport bijvoorbeeld niet meer beoefenen, geen zware dingen tillen of niet meer vrijuit bewegen. Schouderklachten hebben verscheidene oorzaken. Ze kunnen daarnaast acuut of chronisch en specifiek of aspecifiek zijn:
- Acute schouderklachten: klachten die ontstaan na een verkeerde beweging of val, bijvoorbeeld tijdens het sporten of na een ongeval.
- Chronische schouderklachten: klachten die minimaal drie maanden aanwezig zijn.
- Specifieke schouderklachten: de oorzaak van de klachten is duidelijk.
- Aspecifieke schouderklachten: de oorzaak van de klachten is (nog) onduidelijk.
Bekijk hieronder de meest voorkomende klachten aan de schouder en de bijbehorende behandeling.
Behandeling schouder
De behandeling van uw schouderklachten is afhankelijk van waar de pijn zich bevindt. De behandeling van een frozen shoulder is aanzienlijk anders dan die van een bicepspeesscheur. Zo geneest een frozen shoulder in de meeste gevallen vanzelf. Voor een bicepspeesscheur adviseren we doorgaans rust en fysiotherapeutische oefeningen. Wanneer er pezen in de schouder ingeklemd zijn, proberen we de klachten te verminderen met oefeningen en soms een ontstekingsremmende injectie. Wanneer dit geen effect heeft, overwegen we een operatie. Als de schouder dusdanig versleten is, plaatsen we een schouderprothese. Lees hieronder meer over de veelvoorkomende schouderklachten en de bijbehorende behandelingen.
Snel naar:
Bevroren schouder of frozen shoulder
Een frozen shoulder ontstaat door een ontsteking van de schouderpezen, maar kan ook zonder aanwijsbare reden optreden. Bepaalde cellen van het schouderkapsel veranderen onder invloed van chemische stoffen in cellen met een andere functie. Hierdoor ontstaat er een ernstige bewegingsbeperking in de schouder.
Symptomen
Er zijn verschillende fasen te onderscheiden met in iedere fase verschillende symptomen:
- Fase 1: de bevriezende fase
- Combinatie van pijn en beginnende bewegingsbeperking.
- Fase 2: de bevroren fase
- De pijn verdwijnt progressief, maar de bewegingsbeperking blijft.
- Fase 3: uitdovende fase
- De bewegingsbeperking verdwijnt steeds meer.
Het doorlopen van de fasen duurt gemiddeld een jaar.
Oorzaken
De oorzaken van een frozen shoulder zijn nog niet altijd even duidelijk, maar we kunnen wel uitgaan van de volgende oorzaken:
- Onderliggende ontsteking van de schouderpezen.
- Ontsteking na een trauma of operatie.
Patiënten met suikerziekte, schildklierlijden of de ziekte van Dupuytren hebben een grotere kans op een frozen shoulder.
Schouderbehandeling
Een frozen shoulder geneest in vrijwel alle gevallen uit zichzelf, echter kan het wel lang duren. Pijnstillende medicatie, fysiotherapie en injecties kunnen het herstel bevorderen. Indien er geen verbetering optreedt en de schouder in de ‘bevroren fase’ blijft is een operatieve behandeling noodzakelijk.
Heeft u last van een frozen shoulder? Bel voor advies of maak direct een afspraak.
Bicepspeesscheur
Een bicepspeesscheur is een inscheuring of complete verscheuring van de lange bicepspees. Deze pees loopt van de biceps naar de bovenkant van het schoudergewricht. Een bicepsscheur geeft een scherpe pijn.
Symptomen
- Acute, scherpe pijn aan de elleboog, schouder of bovenarm.
- Krakend, knappend of scheurend geluid of gevoel.
- Blauwe plek in het midden van de bovenarm.
- Balvormige zwelling.
- Krachtsvermindering bij het buigen van de elleboog of tillen.
Oorzaken
- Langdurige (over)belasting.
- Slijtage aan de pees.
- Plotselinge overbelasting.
- Verkorte spieren.
- Stijfheid van de gewrichten.
Schouderbehandeling
In de meeste gevallen behandelen we een bicepspeesscheur met rust en fysiotherapeutische oefeningen. U dient een draagdoek of polysling te dragen en krijgt niet-steroïde ontstekingsremmers. Samen met een fysiotherapeut traint u de spieren rondom de bicepspees om het functieverlies op te vangen. Enkel bij jongere patiënten die de volledige kracht uit de biceps nodig hebben of zich zorgen maken over de esthetische gevolgen, behandelen we operatief. In dat geval worden er een botanker en hechtingsdraden aangebracht.
Herkent u bovenstaande symptomen en vermoedt u een gescheurde bicepspees? Neem contact met ons op.
Impingement of inklemming
De pezen van de schouder kunnen ingeklemd raken tussen het dak van de schouder en de bovenarm. Dit noemen we een impingement of inklemming van de schouder. Pijn en bewegingsbeperking zijn veelvoorkomende klachten, hoewel de symptomen per persoon verschillen.
Symptomen
- Pijn in de bovenarm met een typisch pijnpatroon.
- Pijn tijdens of na een activiteit.
- Spontane pijn in de nacht.
- Continue pijnscheuten.
- Krachtverlies bij inspanningen boven de schouder.
Oorzaken
- Zwelling van de structuren onder het schouderdak.
- Extra inname van ruimte door de structuren onder het schouderdak.
- Verkleining van de ruimte onder het schouderdak.
- Verplaatsing van de rotatorcuff spieren.
- Afwijkende vorm van het schouderdak.
Schouderbehandeling
Bij een impingement of inklemming proberen we eerst de klachten te verminderen met oefeningen, om de rotatorcuff spieren te trainen en ze te verlengen. Bij ernstige pijnklachten wordt een ontstekingsremmende injectie toegediend. Als deze methoden geen effect hebben, kan een operatieve ingreep overwogen worden, waarbij de slijmbeurs wordt verwijderd en eventueel ook het afhellende deel van het dak van de schouder recht geschaafd wordt.
Schouderinstabiliteit
Een instabiel gevoel in de schouder is een van de meest voorkomende schouderproblemen. Verschillende spieren, banden en overige elementen zorgen er samen voor dat de schouder stabiel en in de kom blijft. Letsel aan een van de structuren kan instabiliteit veroorzaken.
Symptomen
- Uitgesproken, scherpe pijn bij volledige luxatie (schouder uit de kom).
- Misvorming van het gewricht.
- Pijn bij specifieke bewegingen, zoals heffen en naar buiten draaien van de arm.
Oorzaken
- Letsel aan het kapsel en labrum na een ongeval.
- Afgebroken bot.
- (Af)gescheurde spieren.
- Aangeboren instabiliteit door een algemene laxiteit van de gewrichten.
- Hypermobiliteit.
- Verworven instabiliteit door schouder frequent in extreme posities te brengen.
Schouderbehandeling
Bij schouderinstabiliteit is het belangrijk dat de omliggende rotatorcuff spieren sterk genoeg worden om de stabiliteit te bevorderen. Met fysiotherapie zorgt u voor versteviging van de spieren rondom de schouder. Bij posttraumatische instabiliteit kiezen we meestal voor een operatieve behandeling, waarin we het letsel aan het kapsel en labrum herstellen.
Herkent u bovenstaande symptomen? Neem contact op met OrthoDirect.
Versleten schouder (schouderprothese)
We spreken van slijtage aan de schouder als de kop niet meer soepel beweegt, doordat de uiteindes van de botten ruw en vervormd zijn. Bij een normale, gezonde schouder is het uiteinde van de botten bedekt met kraakbeen. Een versleten schouder kan pijnlijk zijn en heeft invloed op de beweeglijkheid en dagelijkse werkzaamheden.
Symptomen
- Pijn en stijfheid.
- In verband met pijn niet mogelijk om ’s nachts op de schouder te liggen.
- De pijn wordt heviger na belasten van het gewricht.
- Weersomstandigheden beïnvloeden de mate van pijn.
- Dagelijkse bezigheden, zoals aankleden, wassen of dingen oppakken worden belemmerd door pijn en stijfheid.
Oorzaken
Slijtage aan de schouder ontstaat meestal op hogere leeftijd of door overmatige belasting van de schouder.
Schouderbehandeling
Bij beginnende slijtage kunnen we de pijn- en bewegingsklachten verminderen met rust, medicatie en oefeningen. Als er sprake is van ernstige slijtage, plaatsen we tijdens een operatie een schouderprothese. Het soort prothese is afhankelijk van de mate van de slijtage. De orthopedisch chirurg legt in het eerste consult uit wat de mogelijkheden zijn en wat de behandeling inhoudt.
Heeft u bovenstaande klachten? Kom langs bij OrthoDirect. We bekijken graag of er bij u sprake is van een versleten schouder.
Schouder uit de kom (acromioclaviculaire luxatie)
We spreken van een AC-luxatie als het AC-gewricht, dat zich bevindt tussen het sleutelbeen en een deel van het schouderblad, uit de kom schiet. Dit geeft pijnklachten, maar kan ook schade aan het kapsel veroorzaken.
Symptomen
- Lichte tot uitgesproken pijn op de plaats van het gewricht.
- Bewegend sleutelbeen.
- Zwelling rondom het gewricht.
- Instabiel gewricht.
Oorzaken
- Directe val op de schouder.
- Klap op de schouder, bijvoorbeeld tijdens sporten.
Schouderbehandeling
We stellen een diagnose op basis van onderzoek en een röntgenopname. Meestal is een operatieve ingreep niet nodig bij een AC-luxatie. U draagt gedurende enkele weken een draagdoek of polysling. Bij ernstige luxatie dient het gewricht met een operatie gereduceerd te worden. Pinnen, draden, een synthetische band of een schroef houden het gewricht vervolgens op de juiste plaats.
Is uw schouder door een val of klap ontwricht? Neem direct contact op met OrthoDirect. We helpen u snel verder.
SLAP letsels
De lange bicepspees hecht aan op het labrum, een bindweefselring in de schouder. Bij een SLAP letsel is het labrum ter hoogte van deze aanhechting gescheurd. Een scheur in de aanhechting komt vooral voor bij bovenhandse sporters of na een val op een gestrekte arm.
Symptomen
- Bij acuut letsel: scherpe pijn diep in de schouder.
- Bij letsel dat geleidelijk ontstaat: voornamelijk scherpe pijn bij bovenhandse activiteiten.
- Klemmend gevoel bij bewegingen boven schouderhoogte.
- Klikkend of knakkend geluid.
- Instabiel gevoel in de schouder.
- Krachtverlies in de arm.
Oorzaken
- Een val op uitgestrekte hand met de arm tegen het lichaam.
- Ontwrichting van de schouder.
- Acute trekkracht op de bicepspees bij bepaalde activiteiten boven het hoofd.
- Beschadigingen aan het weefsel door overbelasting, komt vooral voor bij fanatieke sporters (o.a. tennis, volleybal, basketbal en honkbal).
Schouderbehandeling
We stellen de diagnose op basis van symptomen, klinisch onderzoek en aanvullend onderzoek. Afhankelijk van de ernst van het letsel voeren we een conservatieve of operatieve behandeling uit. We proberen met een conservatieve behandeling de stabiliteit van de schouder en aanhechting te versterken. Wanneer dit onvoldoende is, is een operatieve ingreep noodzakelijk. De orthopedisch chirurg werkt via twee of drie kleine steekgaatjes. De orthopeed inspecteert alle structuren rondom het gewricht, waarna hij het letsel met botankertjes en hechtingsdraden fixeert.
Herkent u een van de bovenstaande symptomen? Maak direct een afspraak voor een eerste consult bij OrthoDirect.
Breuken aan de schouder
Een schouderbreuk komt relatief vaak voor. In vier tot vijf procent van alle breuken gaat het om een breuk aan het schoudergewricht. Een gebroken schouder is meestal het gevolg van een val op de schouder of uitgestrekte arm. In de meeste gevallen gaat het om een niet of minimaal verplaatste breuk.
Symptomen
- Zwelling rondom de schouder.
- Pijn bij bewegen van de arm.
- Acute pijn na val.
Oorzaken
- Een schouderfractuur ontstaat meestal na een val op de schouder of gestrekte arm.
- Ouderen hebben meer kans op breuken, door osteoporose of botontkalking.
Schouderbehandeling
Welke behandeling er nodig is, is afhankelijk van de ernst en complexiteit van de breuk.
- Om het bot op zijn plaats te houden en de pijn te verminderen, krijgt u een draagdoek of verband. Bij een fractuur zonder verplaatsing laten we de breuk op deze manier herstellen.
- Als er botfragmenten zijn verplaatst, zet de orthopedisch chirurg deze weer op de juiste plek. Bij een instabiele breuk wordt het geheel op zijn plaats gehouden met schroeven en pinnen.
- Wanneer er sprake is van een ernstige schouderbreuk, verplaatsing van de kop en geen bloedvoorziening in de schouder, kiezen we voor een schouderprothese.
Als u na een val pijn heeft in uw schouder, neem dan direct contact op met de huisarts of orthopeed.
Peesverkalking in de schouder
Kalkafzettingen in de schouder ontstaan vooral wanneer er sprake is van verminderde bloeddoorstroming. Kalk in de pezen van de schouder is absoluut niet het gevolg van een (onge)val of overbelasting. Peesverkalking komt bij drie tot vijf procent van de bevolking voor. Slechts een klein gedeelte ervaart ook daadwerkelijk klachten.
Symptomen
- Zeurende of hevige pijn.
- Inklemmingsverschijnselen.
- Nachtelijke pijn bij het liggen op de schouder.
- Pijnklachten bij bewegingen boven de schouder.
- Pijn die uitstraalt van de voorkant van de schouder naar de bovenarm.
- Krachtverlies of stijfheid in de arm en schouder.
Oorzaken
Kalkafzetting is een onderdeel van de veroudering van pezen en komt vooral voor bij vrouwen en mannen tussen de 40 en 50 jaar. Er is geen verband met:
- artrose;
- aderverkalking;
- osteoporose;
- calciuminname;
- zware arbeid.
Schouderbehandeling
Over het algemeen is peesverkalking een zelfgenezende aandoening. Om de pijn te verminderen behandelt de orthopedisch chirurg de peesontsteking met ontstekingsremmers en geeft hij adviezen voor rust, oefeningen en pijnstillers. Ook kan een pijnstillende injectie worden gegeven.
Kom gerust langs bij OrthoDirect als u klachten aan uw schouder ervaart. We helpen u graag verder.
“Na een val kon ik mijn arm niet meer bewegen zonder pijn. Ik heb contact opgenomen met dr. Tulner. Ik kreeg hem meteen aan de lijn en mocht dezelfde dag nog langskomen met het scheurtje in mijn schouder. Hij kon me direct helpen, gelukkig was een operatie niet nodig.” Johannes uit Amsterdam
Rotatorcuff scheur
De rotatorcuff spieren zijn de schouderspieren die voor het grootste gedeelte zorgen voor de schouderstabiliteit. Een scheur in een of meerdere van deze spieren zorgt voor instabiliteit van de schouder en leidt tot schouderklachten, zoals impingement.
Symptomen
- Pijn in de schouder en bovenarm.
- Krachtverlies bij bewegingen naar buiten en boven.
- Gevoel van instabiliteit of het uit de kom gaan van de schouder.
- Moeite met het heffen van de arm en bewegingen boven schouderhoogte.
- Pijn bij het liggen op de schouder.
Oorzaken
- Overbelasting van de spieren.
- Val op de schouder of arm.
Schouderbehandeling
Met speciale oefeningen voor de vier rotatorcuff spieren kan het weefsel sterker worden en op die manier herstellen. Als de scheur niet met oefeningen herstelt, zal de orthopedisch chirurg een operatie uitvoeren om de scheur te herstellen.
Biscepspees tendinitis (ontsteking aan de biceps)
Een ontsteking aan de bicepspees, de pees die van de biceps naar de voorkant van de schouder loopt, is een gevolg van overbelasting aan de peesstructuur. Een langdurige ontsteking aan de pees kan een scheur veroorzaken.
Symptomen
- Diepe, scherpe pijn aan de voor- en bovenkant van de schouder.
- Pijn die uitstraalt naar de voorkant van de bovenarm.
- Pijn verergert bij bewegingen boven het hoofd.
- Pijn vermindert bij rust.
- Krakend of blokkerend gevoel aan de bovenkant van de biceps.
Oorzaken
- Acute of herhaaldelijke overbelasting van de pees.
- Val of stoot op de schouder.
- Herhaaldelijk buigen van de elleboog.
- Tillen van zware gewichten.
- Eerder letsel aan biceps.
- Slechte houding van de romp en schouder.
- Verminderde schouderinstabiliteit.
Schouderbehandeling
Een ontsteking aan de bicepspees kan in de meeste gevallen verholpen worden met rust en het tijdelijk vermijden van sport en intensieve arbeid, in combinatie met ontstekingsremmende medicatie en fysiotherapie. Pas wanneer de klachten blijven bestaan of zeer heftig zijn, overwegen we een injectie. Als bovenstaande maatregelen niet voor vermindering van de klachten zorgen zal een operatieve ingreep de volgende stap zijn.
Het is belangrijk dat u tijdig contact opneemt met een specialist als u schouderklachten ervaart. Zo voorkomt u dat eventuele schade toeneemt.
Kosten en vergoeding
Wat de exacte kosten van een schouderbehandeling bij OrthoDirect zijn, is afhankelijk van uw klachten en de uiteindelijke behandeling. In het eerste consult stellen we een persoonlijk behandelplan op en informeren we u direct over de kosten. In de meeste gevallen wordt de schouderbehandeling volledig vergoed door de zorgverzekeraar. U hoeft dan alleen het eigen risico te betalen. Bekijk een indicatie van de kosten op onze tarievenpagina.
“Via een teamgenoot ben ik bij OrthoDirect terechtgekomen. Ik vond het erg prettig dat ik meteen Dr. Tulner aan de lijn kreeg en ik die middag langs kon komen. Hij nam me direct serieus en ontdekte al snel dat ik een inklemming had. Ik ben met een fysiotherapeut aan de slag gegaan om mijn spieren sterker te maken en mijn pijn verdween snel.” – Job de Vries uit Hilversum
Afspraak maken voor een schouderbehandeling
Maak direct een afspraak bij OrthoDirect en laat uw schouderklachten verhelpen. Neem contact met ons op via 035 622 8329 of vul het afsprakenformulier online in. Dan nemen we snel contact met u op!